Postuar më: 31 Mars 2018

Festivali i teatrit "TK-RIN ART 2018" 3000 spektatorë dhe 50 aktorë gjimnazistë

Në vetëm pesë ditë 3000 spektatorë dhe 50 aktorë gjimnazistë në skenën e Teatrit Kombëtar Krijohen Klubet e Teatrit në gjimnazet e Tiranës. Nga periferia në qendër, një projekt i rëndësishëm i programit “Edukim Përmes Kulturës” “Edukim dhe zbavitje”- e quajti Ministrja Kumbaro projektin më të ri të programit “Edukim Përmes Kulturës” në takimin me nxënësit e gjimnazit “Sandër Prosi” në Tiranë, në fillim krijimin e klubit të teatrit.

Për herë të parë Teatri Kombëtar organizoi në datat 26-31 prill 2018 festivalin e teatrit, "TK-RIN ART 2018" me shkollat e mesme të Tiranës, në kuadër të programit Edukimi mbi dhe Përmes Kulturës. Festivali “TK-RIN ART 2018” është mundësuar dhe realizuar nga Teatri Kombëtar në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Ministrinë e Arsimit dhe Sportit.

 Salla e Teatrit Kombëtar u kthye në një arenë të bukur talenti, idesh dhe energjie të rinjsh, me një numër rekord spektatorësh rreth 3000 veta. Në pesë ditët e festivalit, të rinjtë e kryqytetin ndoqën me duartrokitje shfaqjet e interpretuara nga aktorët e klubeve të teatrit, kurorëzim i një pune intensive disa mujore teorike-praktike me nxënësit e shkollave te mesme, “Sami Frashëri”, “Harry Fultz”, “Sandër Prosi”, “Petro Nini Luarasi”, “Abdulla Keta” dhe ”Ismail Qemali”.

 Drejtorë artistikë të këtij projekti, Armand Bora dhe Gjergj Mena kanë krijuar pranë çdo shkolle klubin e teatrit dhe së bashku me një regjisor të ri profesionist të atashuar në çdo shkollë, zhvillun audicione dhe përzgjozhën më të talentuarit, për te nisur punën artistike.

“Krijojmë dhe ndërtojmë bashkë me ju klubin e teatrit si një projekt pilot që mendojmë të shtrihet vitin e ardhshëm në të gjithë vendin”- ka theksuar Kumbaro në fillimin e këtij projekti.

Në skenën e Teatrit Kombëtar gjimnazistët e talentuar u angazhuan me kryevepra të dramaturgjisë botërore si: Dasëm qyteti" me autor Bertolt Brecht, me regji nga Benada Mulla, “Ëndrra e një nate dimri” bazuar ne veprën e Ismail Kadaresë “Kush e solli Doruntinën” me regjisor Armand Bora, “Mirandolina” nga Carlo Goldoni dhe me regji nga Xhuliano Brisku, “Filumena Marturano” me autor Eduardo de Filippo dhe me regjisore Algiona Aga, “Familja e Antikuarit” me autor Carlo Goldoni dhe me regjisore Dajana Nenaj, “Shtëpia e Benalda Albës” me autor Federico Garcia Lorca dhe me regjisor Kriks Dumo.

Ky projekti u jep mundësinë të rinjve më të spikatur për të asistuar pranë trupës së personelit të TK, në aktrim, regji, skenografi, kostumografi, make-up artistik, teknik audio e video, teknik ndriçimi etj. ku të rinjve më të talentuar u jepet mundësia për t’u bërë pjesë e produksioneve të teatrit. Ky projekt zhvillohet jo vetëm në identifikimin e elementeve të talentuar si aktorë apo regjisor, por edhe në identifikimin e elementeve të rinj me prirje profesionale të tjera që janë pjesë e rëndësishme e krijimit të një shfaqjeje teatrale.

Të rinjtë me prirje si specialist i efekteve audio-vizuale për teatrin dhe teknikë ndriçimi janë trajnuar nga punonjësit e Teatrit Kombëtar dhe kanë fituar një eksperiencë të vlefshme në këtë profesion.

Në fund të festivalit u ndanë çmimet për:

Aktorja më e mirë : Xhoana Karaj gjimnazi "Abdulla Keta" ;

Aktori më i mirë : Aldi Shehu gjimnazi "Harry Fultz";

Shfaqja më e mirë: Gjimnazi “Petro Nini Luarasi"me shfaqjen "Filumena Marturano", regjia nga Algiona Aga;