Fokus: Viktor Gjika , katër projeksione në kuadër të TIFF

Postuar më: 06 Nëntor 2017
Arkivi Qendror Shteteror i Filmit organizon Fokus: Viktor Gjika - një program i kuruar në kuadër të TIFF - Tirana International Film Festival. Katër filmat do të shfaqen të projektuara në 35mm dhe të subtitruara në anglisht, falë edhe ndihmës së Projektit të Kinemasë Shqiptare - ACP, që vjet i dhuroi lenten e projektorit AQSHF-së gjatë punëtorisë Archives In Motion. Viti 2017 shënon atë që do të ishte ditëlindja e 80-të e regjisorit shqiptar Viktor Gjika (1937-2009). Me këtë rast, TIFF do të paraqesë katër nga veprat e tij më të njohura në gjininë e filmit artistik, ashtu siç meritojnë të shihen, në ekran të madh dhe të projektuara në 35mm në sallën e kinemasë në AQSHF (Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit).

Vox Machine 'ndez dritat' në skenën e Turbinës

Postuar më: 01 Nëntor 2017
“Guxoni artistë! Ministria e Kulturës është këtu për t’ju mbështetur për çdo ide tuajën. Rrezikuam për këtë eksperiment të parë të këtyre përmasave, sepse donim të vlerësonim skenën alternative tek Turbina, e cila në këtë Vox Machine është më shumë se funksionale ”- tha mes të tjerash Kumbaro. Në datën 1 nëntor 2017 në mjediset e pambaruara të Skenës së Re- Turbina u hap ekspozita e veçantë e artistit Sadik Spahija, me një pjesëmarrje të jashtëzakonshme të artistëve, artdashësve dhe kritikëve të artit. Kjo ekspozitë mbështetet nga Ministria e Kulturës. Artisti, Sadik Spahija, tregon se ka disa vite që punon për këtë projekt. Materialet e përdorura prej tij për realizimin e veprës janë mbetje industriale të marra nga fabrikat e periudhës së diktaturës. Mesazhi i artistit lidhet me : “Me mënyrën sesi ne e ndërtojmë jetën tonë, sesi në periudha të caktuara sillemi karshi njëri-tjerit, sesi reagojmë karshi asaj që na rrethon, ndaj mjedisit. Ky vend ka qenë një laborator i rëndësishëm në disa muaj, ku së bashku me studentët kemi hulumtuar për të gjetur pikat e përbashkëta mes krijimit dhe ndërtimit”. Vox Machine" është ideuar për këtë skenë nga artisti Sadik Spahija , kuruar nga Edi Muka në bashkëpunim me artistë të imazhit, lëvizjes, tingullit: Gjergj Prevazi, Hajg Zaharjan, Endri Sina, Ramazan Gurra, Akreoma Saliu, Robert Nuha, Fjorald Doci, Rosella Pellicciotti, Melissa Becovic.

#TakohemiPerNjeLiber në të gjithë Shqipërinë

Postuar më: 31 Tetor 2017
Unë lexoj, po ti? Po ai? Për të dytin vit Ministria e Kulturës nis Fushatën Kombëtare të Leximit, kudo ku mundemi, kudo që gjejmë një fletë libri hapur. Në sallën “Çehov” të Teatrit Metropol në Tiranë u takuan për një libër autorë, botues, nxënës të shkollave, që shkëmbyen së bashku fragmente nga autorët e dashur, me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, znj. Mirela Kumbaro, Ministres së Arsimit dhe Sportit, znj. Lindita Nikolla, nën/kryetarit të Bashkisë së Tiranës, z. Arbjan Mazniku, etj. Fushatë në mbarë vendin, me mbi 200 aktivitete leximi ku përfshihen shkollat, bibliotekat e rretheve, libraritë, etj.

Fushata Kombëtare e Leximit "Takohemi për një libër" 2017 “LiriLibri” dhe 200 aktivitete leximi në(...)

Postuar më: 30 Tetor 2017
Nis një nga projektet e programit “Edukimi përmes kulturës”, prioritet i qeverisë shqiptare dhe Ministrisë së Kulturës, duke shpallur muajin nëntor, muajin e leximit për vitin 2017. Nisur nga përvoja e vitit të kaluar ku fushata përfshiu gjithë vendin, edhe këtë vit në fushatë të ftohen për bashkëpunim bibliotekat, libraritë, shkollat, universitetet, bashkitë si dhe të gjitha institucionet kulturore në vend. Fushatë në mbarë vendin, me mbi 200 aktivitete leximi ku përfshihen shkollat, bibliotekat e rretheve, libraritë, etj. Aktivitetet do të angazhojnë të gjitha hallkat e librit: autorë, përkthyes, botues, redaktorë, mësues, nxënës e studentë, artistë, etj. Fushata është konceptuar si vijon: “LiriLibri” - Rrjeti i klubeve të leximit. Një risi e këtij viti do të jetë ngritja e rrjetit të klubeve të leximit në mbarë vendin sidomos në zonat periferike dhe të lëna në harresë, për rigjallërimin e jetës së librit dhe edukimin e brezit të ri përmes leximit pikërisht aty ku mungojnë libraritë e bibliotekat: mendimtarë të zonës, shkrimtarë apo përkthyes, dashamirës të librit, do të jenë nismëtarët e klubeve të leximit duke synuar ndërtimin e bërthamave ku diskutohet mbi ide, probleme, situata, ngjarje, histori të rrëfyera në libra.

Ekspozita "VOX MACHINA" merr jetë tek TURBINA

Postuar më: 30 Tetor 2017
Turbina" është nga investimet e rëndësishme të Ministrisë së Kulturës, një nga kantieret e vetme me një histori të çuditshme. Ka nisur "jetën artistike" akoma në ndertim e sipër. E nisi me Mediterranea 18 - Young Artists Biennale, ku artistët shqiptarë e ndërkombëtarë u dashuruan me format e vëllimet e skenës së Turbinës, vazhdoi me forumin Forum Rebirth Tirana / Love Difference - i Mediterranei në idenë e Cittadellarte-Fondazione Pistoletto dhe tani ky kantier hyn në një bashkëjetesë artistike me një koncept nga artisti Sadik Spahija titulluar "Vox Machine" ideuar për këtë skenë , kuruar nga Edi Muka në bashkëpunim me artistë të imazhit, lëvizjes, tingullit. Kjo ekspozitë mbështetet nga Ministria e Kulturës, në ndërtesën e vetme që mirëpret "Art", ende pa lindur akoma.

Kumbaro në Beograd: “Arti dhe kultura , hapësira që ndërtojnë ura bashkëpunimi”

Postuar më: 23 Tetor 2017
Ministrja e Kulturës së Republikës së Shqipërisë, znj. Mirela Kumbaro Furxhi mori pjesë në ceremoninë e hapjes së Muzeut të Artit Bashkëkohor në Beograd, me ftesë të Ministrit të Kulturës dhe Informimit të Republikës së Serbisë, z. Vladan Vukosavljević. Ministrja Kumbaro u prit nga drejtori i Muzeut të Artit Bashkëkohor, z. Slobodan Nakarada dhe Dejan Sretenović, koncept ideuesi i MAB, të cilët e shoqëruar përgjatë vizitës në MAB. Ministrja Kumbaro zhvilloi takime me homologun serb dhe atë maqedonas, Robert Alogjozovski, ku u diskutua për një bashkëpunim intensiv me vendet e rajonit në fushën e artit dhe kulturës.

Festivali Ndërkombëtar i Teatrit Bashkëkohor “Skampa 2017”

Postuar më: 23 Tetor 2017
Ka nisur në Elbasan Festivali Ndërkombëtar i Teatrit Bashkëkohor "Skampa '17", që zhvillohet çdo vit gjatë sezonit të vjeshtës në këtë qytet. Ky vit shënon edicionin e 19-të të këtij festivali, i cili do të mbahet nga data 22 - 27 tetor. Trembëdhjetë trupa teatrore, gjashtë shqiptare dhe shtatë të huaja, mes te cilave, trupa të ardhura nga Kina, SHBA, Kili, Rusia, Italia, Zvicra, Kosova etj. janë përzgjedhur (mes 67 aplikimeve të ofruara) të ngjiten në skenën e teatrit elbasanas gjatë këtij edicioni. Nën drejtimin artistik të regjisorit të njohur Adonis Filipi, ky aktivitet organizohet nga Asociacioni i Teatrit Bashkëkohor Shqiptar ATK, në bashkëpunim me Teatrin "Skampa" dhe mbështetjen e Bashkisë Elbasan dhe Ministrisë së Kulturës.

“Balkan`s Gate", kineastë nga vende të ndryshme zgjedhin Prespën!

Postuar më: 13 Tetor 2017
Si duket Prespa, ky liqen i ndarë mes tre shteteve, në syte e një rumuneje, francezi, polakeje apo një amerikaneje? Sa ndryshe është ajo në sytë tanë?

Nis projekti i digjitalizimit të muzeve. Kumbaro: “Teknologjia, rivlerësim i historisë”

Postuar më: 11 Tetor 2017
Në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar u prezantua projekti pilot“Të fuqizojmë muzetë nëpërmjet teknologjisë, për një qasje më të gjerë për të gjithë” i cilli konsideron digjitalizimin e koleksioneve dhe zbatimin e teknologjisë ndërvepruese në hapësirat e muzeve kombëtar dedikuar artit mesjetar dhe Ikonografisë të cilët ruajnë koleksione shumë të pasura dhe disa nga objektet unikale të artit ikonografik në Shqipëri dhe rajon. Në prezantim merrnin pjesë, Ministrja e Kulturës, znj. Mirela Kumbaro, Kryetari i Bordit të AADF-së z. Michael Granoff , përfaqësues të Muzeve Kombëtarë në Berat, Korçë dhe Tiranë, etj.

Turizmi Kulturor: Nis projekti i rijetëzimit të qendrës historike të Vlorës

Postuar më: 08 Tetor 2017
Vlora është qyteti i radhës, qendra historike e së cilës do të rilindë pas një harrese shumëvjecare. Kjo zonë me vlera të veçanta arkitektonike dhe kulturore do të rijetëzohet, falë një projekti të posaçëm për restaurimin dhe rikualifikimin urban të saj. Projekti është konceptuar sipas të njëjtit model me të cilin është punuar për rijetëzimin e Pazarit të Korçës, të Krujës, Gjirokastrës. Ai parashikon restaurimin e objekteve në zemër të Vlorës, aty ku qyteti ende ruan identitetin, me gjurmë të ndërtimeve të fundit të shekullit të 19‐të dhe fillimit të shekullit të 20‐të. Do t'i nënshtrohen restaurimit në: Rrugën “Justin Godar”, ish-pazari, “lagjja e hebrenjve”, klubi “Labëria” dhe ish-Sinagoga, xhamia e Tabakëve, më e madhja e qytetit, etj. Ndërsa infrastruktura nëntokësore është një projekt që do të zhvillohet paralelisht nga Bashkia Vlorë.
Erzen Shkololli do të jetë drejtor i Galerisë Kombëtare të Arteve, i cili do të zëvendësojë në këtë post Artan Shabanin. Në(...) 17-01-2018